Dani Jurislava Korenića

juroslav

Festival će biti otvoren u srijedu, 25.5.2016. godine, u 20 sati i izvedbom predstave “Voz” u režiji Voje Brajovića, a prethodno će u 17 sati biti upriličen i prvi festivalski popratni program – predstavljanje knjige “Teorija dramskih žanrova” Svetislava Jovanova. Promotori će biti Almir Bašović i Zoran Mlinarević.

U predstavi “Voz”, kojom se otvara takmičarski dio Festivala, igraju Voja Brajović i Sergej Trifunović.

Također, u srijedu će u 22.30 sati na sceni Kamernog teatra 55 biti upriličen okrugli stol na kome će prisustvovati Voja Brajović, Sergej Trifunović i Emir Hadžihafizbegović, saopćeno je iz Kamernog teatra 55.

Festival će trajati do 3. juna do kada će poklonicima teatarske umjetnosti biti predstavljeno sedam najboljih predstava iz regije i jugoistočne Evrope.

Riječ je o festivalu takmičarskog karaktera u okviru kojeg će biti dodijeljene – Nagrada “Žan Marolt” za najboljeg glumca/glumicu festivala, nagrada za najbolju režiju, nagrada za najbolji kostim, nagrada za najbolju scenografiju, nagrada za najboljeg mladog glumca/glumicu, te nagrada “Jurislav Korenić” za najbolju predstavu u cjelini.

Ovaj festival posvećen je osnivaču Kamernog teatra 55 Jurislavu Koreniću koji je svojim radom i vizijama ostavio neizbrisiv trag na ovim prostorima. Nagrada za najboljeg glumca nazvana je po glumcu Kamernog teatra 55 Žanu Maroltu, koji je cijelim svojim glumačkim bićem utjelovljavao ono što glumac jeste i treba da bude.

Kamerni teatar 55 pokretanjem ovog festivalskog događaja, u okviru misije promocije i stvaranja pozorišne umjetnosti, želi vratiti dignitet pozorištu i onima koji ga čine. Cilj je na svojevrstan način prepoznati i nagraditi neizmjeran trud i energiju koji se ulažu u stvaranje jedne predstave i kreiranje uloge, a koji često bivaju previđeni i zaboravljeni.

Pored predstave “Voz”, publika će imati priliku pogledati i ostvarenja – “U plamenu” Charlotte Jones u režiji Branimira Popovića (Crnogorsko narodno pozorište, Podgorica), “Kad bi naglas govorili” Adnana Lugonića u režiji Srđana Vuletića (Kamerni teatar 55, Sarajevo), “U agoniji” Miroslava Krleže u režiji Nele Kocsis, Ozrena Grabarića i Darka Stazića (Scena Ribnjak, Zagreb), “Tko se boji Virginije Woolf” Edwarda Albeea u režiji Vita Taufera (Gledališče Koper, Slovenija), “Mrešćenje šarana” Aleksandra Popovića u režiji Egona Savina (Narodno pozorište Banja Luka, BiH), te “Stolice” Eugena Ionescoa u režiji Ljupcha Gjorgievskog (Small Drama Theatre Bitola, Makedonija).

O nagradama će odlučivati petočlani žiri u sastavu Boro Stjepanović, Dženana Burek, Pjer Žalica, Aleksandar Seksan i Maja Salkić.

Osim predstava, festivalski program donijet će i predstavljanje knjiga “Teorija dramskih žanrova” Svetislava Jovanova, “Teslina frekvencija mira” Natalije Princi, “Park Logovskoj” Dane Todorović, “Adem Čejvan” Slavka Podgoreleca, “Igra u svitanje i druge novele” Arthura Schnitzlera, “Anđeo atentata” Svetislava Basare.

/oslobodjenje.ba/

Leave a Reply