Dodijeljeno priznanje “Bosanski stećak” za 2015. godinu

Ovo prestižno priznanje pripalo je Šveđaninu Larsu Gustavsonu (Lars Gustafsson), piscu i filozofu, čovjeku izuzetnog stvaralačkog opusa i jednom od najistaknutijih predstavnika suvremene književne scene, koji je za svoj izuzetni doprinos umjetnosti i kulturi nominiran za Nobelovu nagradu, te dobitnik je brojnih nagrada i visokih priznanja.

Nagradu “Bosanski stećak”, koju je uručio potpredsjednik Društva pisaca BiH Edin Konjhodžić, primila je ispred Ambasade Kraljevine Švedske u BiH, a u ime laureata Christina Bergman, izražavajući zahvalnost za visoko priznanje koje je ove godine pripalo Larsu Gustavsonu, poznatom daleko izvan granica vlastite zemlje.

O “Bosanskom stećku”

Od 1999. godine u okviru “Sarajevskih dana poezije” ustanovljeno je književno priznanje “Bosanski stećak”. “Bosanski stećak” je svojevrsni simbol zemlje Bosne i njezine postojanosti. Priznanje se dodjeljuje istaknutom inozemnom ili domaćem pjesniku, u čijem se djelu prepoznaje autorsko ustrajavanje, kako na književnoestetskim tako i na humanističko-etičkim principima. U pitanju su oni poslanici pjesničke i javne riječi u kojima prepoznajemo odlike velikoga pisca, britkoga mislioca, humaniste, odgovornog i angažiranog intelektualca. Cijelim svojim životom i djelom takav pjesnik neposredno svjedoči o činjenici da je književno djelo najveće onda kad postaje univerzalno, zajedničko kulturno dobro i naslijeđe.
Dosadašnji dobitnici Bosanskog stećka su: Juan Goytisolo (Španija, za 1999. g.), Boris Novak (Slovenija, za 2000. g.), Christopher Merill (SAD, za 2001. g.), Tadeusz Rozevicz (Poljska, za 2002. g.), Mirko Kovač (Srbija, Hrvatska, za 2003. g.), Abdulah Sidran (Bosna i Hercegovina, za 2004. g.), Luko Paljetak (Hrvatska, za 2005. g.), Ivan Kordić (BiH, 2006. g.), Stevan Tontić (BiH, 2007. g.), Mahmud Derviš (Palestina, 2008. g.), Ottó Tolnai (Mađarska, 2009. g.), Petar Gudelj (Hrvatska, 2011. g.), Ibrahim Hadžić (Srbija, 2012. g.), Mirjana Stefanović (Srbija, 2013. g.)

Leave a Reply