Pobjednici 32. Susreta pozorišta/kazališta BiH u Brčkom

Grand prix za najbolju predstavu u cjelini na 32. Susretima pozorišta u Brčkom, prema ocjeni stručnog žirija, pripao je predstavi “Bela kafa” Narodnog pozorišta Beograd.

Grand prix za najbolju žensku ulogu, stručni žiri dodjelio je Kaći Dorić za ulogu “Nađe” u predstavi “Brašno u venama”, iz koprodukcije sarajevskog SARTR-a i MESS-a. Istu nagradu dobio je Petar Božović za najbolju mušku ulogu koju je odigrao u predstavi “Otac i sin” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Nagradu za najbolju predstavu u cjelini pozorišta iz BiH, stručni žiri dodijelio je predstavi “Teferič” sarajevskog Kamernog teatra 55. Nagrada za najbolju režiju pripala je Alešu Kurtu također za predstavu “Teferič”.

Nagrada za najbolju žensku ulogu među svim predstavama pozorišta iz BiH stručni žiri je dodijelio Vesni Mašić za ulogu Marije u predstavi “Divlje meso” Narodnog pozorišta Sarajevo.

Nagradu za najbolju mušku ulogu podijelili su Mirsad Tuka, koji je igrao Muhtara u dramskom komadu `Teferič` i Zijah Sokolović za ulogu Klausa u predstavi `Divlje meso`. Najbolja mlada glumica na ovogodišnjim Susretima pozorišta BiH je Nataša Perić, koja je tumačila lik Nevene u “Urnebesnoj tragediji” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, dok je za ulogu Stefana u predstavi “Divlje meso” nagradu namijenjenu najboljem mladom glumcu dobio Adi Hrustemović. Njemu je uz nagradu stručnog žirija pripala i nagrada publike.

Među laureatima, ovogodišnjeg brčanskog pozorišnog festivala, našli su se i Aida Vatreš Selimović za kostimografiju u predstavi “Teferič” , Dragana Purković Macan za scenografiju u dramskom komadu “Urnebesna tragedija” i Damir Imamović za muziku u predstavi Divlje meso” . Stručni žiri odlučio je da se nagrada Susreta za najbolji dramski tekst savremenog pisca BiH – statua “Zlatno pero” dodijeli autoru dramskog komada “Brašno u venama” Igoru Štiksu.

Prema odluci petočlanog žirija publike nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Aidi Bukva za ulogu djevojke u predstavi “Teferič” sarajevskog Kamernog teatra 55″. Najbolja predstavu u cjelini u konkurenciji pozorišta iz BiH je “Urnebesna tragedija” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke ocjena je publike.

U čast pobjednika i publike 32. Susreta pozorišta BiH u Brčkom održan je koncert Ane Rucner iz Zagreba.

Leave a Reply