Skapino, sa pola snage

Piše: Elvis Ljajić
ElvisLjajić3Skapino
, Pozorišta mladih u Sarajevu, predstava je nastala prema adaptiranom tekstu Molijerove komedije Skapinove podvale, i na repertoaru se nalazi od 2008. godine.

Scena je efektno riješena: metalnom konstrukcijom je dočaran trg, ali trga ima taman onoliko koliko predstavi treba – niti vrišti, niti se skriva. Slična stvar je i s kostimima: uprkos različitim detaljima kojima su uspješno naglašene razlike socijalnog statusa likova, to što im je kostim sašiven od istog materijala nenametljivo podcrtava to da su svi likovi zapravo jedan drugom nalik kao jaje jajetu. 

Glavna uloga, uloga Skapina, koji bi trebao da priču drži na okupu i pri tome se nametne kao jedan od rijetkih lopova i varalica, koji svoje žrtve ne ponižava, već svima daje onoliko koliko im je potrebno da ostanu u slijepom ubjeđenju da nisu na gubitku, već na dobitku, povjerena je Saninu Milaviću. Uprkos tome što je svoj lik igrao manje-više korektno, tek ponekad pomalo, kad ga publika ponese, karikirajući, lik Skapina biva u drugom planu, i to ne zato što Skapino nije dovoljno izgrađen lik, već što biva potpuno nadigran od strane Arganta, kojeg igra Mario Drmać.

Glumački ansambl se dobro snašao u nekoliko situacija, improvizirajući, pri čemu te improvizacije ne odudaraju od ostatka predstave ili dotadašnjeg načina igre. Međutim, za tim improvizacijama vjerovatno ne bi bilo ni potrebe, da su glumci malo ozbiljnije doživjeli publiku pred kojom su igrali, koju su mahom činili osnovci.

Ritam predstave je bio sasvim korektan, ali je tempo u pojedinim njenim dionicama bio problematičan, naročito na samom kraju. Upravo tada, glumci su djelovali kao da žele da što prije odrade posao i završe predstavu, ili makar da što prije dođu do dijela u kojem pjevaju.

Uprkos tome što im se zaigranost ne može poreći, uostalom kao ni talenat koji većina njih ima, ipak su propustili priliku da na ovom igranju pokažu i profesionalnost (naročito zbog mlade publike koja teatar tek upoznaje).

U cjelini, moglo bi se zaključiti ovako: Skapino je dobra predstava, s dobro uigranim glumcima koji u prikladnim kostimima izvode uvijek aktuelnog Molijera na sceni koja je efektno riješena, ali izvedba po kojoj je kritika pisana, ona od 21. novembra, daleko je od onoga kakva bi mogla i trebala da bude.

 

Molijer
SKAPINO

Režija: Kaća Dorić
Adaptacija: Nenad Veličković
Dramaturg: Aida Pilav
Scenograf i kostimograf: Vanja Popović
Muzika: Nedžad Merdžanović i HamoSalihbegović
Igraju
Admir Glamočak ŽERONT
Mario Drmać ARGANT
Aldin Omerović LEANDER
Damir Kustura OKTAV
Ajla Cabrera ZERBINETA
Alma Merunka HIACINTA
Sanin Milavić SKAPINO
Mirza Tanović SILVESTER
Suada Ahmetašević NERINA
Mirza Dervišić KARLO

Leave a Reply